Wanneer je op zoek bent naar een loungeset, speelt de kwaliteit van de bekleding een grote rol. Sommige loungesets kunnen het hele jaar buiten blijven staan, terwijl andere juist niet bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. In veel gevallen heb je de keuze tussen waterdichte of waterdoorlatende stoffen. Twee termen die veel op elkaar lijken, maar in praktijk heel verschillend zijn. Benieuwd naar het verschil én wat de beste optie is voor jouw tuin? In dit blog leggen we het je uit.
Waterdichte stof
Een stof wordt als waterdicht gezien wanneer deze volledig bestand is tegen water. Dit betekent dus dat er geen water meer door het materiaal heen kan dringen. Dat de stof waterdicht is, heeft zowel voordelen als nadelen.
Voordelen
– Het is de ideale stof voor zonneschermen, parasols en voor op boten
Nadelen
– Het komt bijna nooit voor dat een stof volledig waterdicht is, via de naden loopt het water vaak nog naar binnen
– Waterdichte stof voelt zweterig aan waardoor je huid blijft plakken als het warm is
– De stof is vaak gemaakt van plastic wat er goedkoop uitziet
– Waterdichte stoffen zijn moeilijk schoon te maken waardoor de kans op beschimmeling groter is
– Er blijven plassen water op de bank liggen, omdat het niet weg kan lopen
– Na enige tijd kan er algenvorming ontstaan
Waterdoorlatende stof
We spreken van een waterdoorlatende stof wanneer de stof geen water afstoot, geen water vasthoudt, maar het er juist rechtstreeks doorheen laat lopen. Een waterdoorlatende stof is dé keuze als je kiest voor een all weather loungeset. Ook voor deze stof zijn er zowel voor- als nadelen te noemen.
Voordelen
– De stof ventileert zichzelf waardoor deze snel droog is
– Vuil of vlekken kunnen makkelijk verwijderd worden
– Er is geen kans op rotten of schimmelen doordat het water er doorheen loopt
– De stof kan het hele jaar door buiten blijven
– De stoffen zijn, mits van goede kwaliteit, kleurvast
– Waterdoorlatende stoffen hebben vaak een langere garantie
Nadelen
– Waterdoorlatende stof werkt alleen als de kussens Quick Dry Foam bevatten
– Stoffen die waterdoorlatend zijn, zijn vaak duurder
Let op: niet alle ‘waterdoorlatende’ sets zijn écht all weather
Hoewel waterdoorlatende stoffen op papier ideaal klinken, zit het echte verschil in de details van de materialen. Het is belangrijk om verder te kijken dan alleen de buitenstof.
De rol van schuim
Een goede All Weather loungeset bevat 100% Quick Dry Foam. Dit schuim laat water door en droogt razendsnel. Toch zie je bij sommige fabrikanten dat ze kosten besparen door slechts een dunne bovenlaag van Quick Dry Foam te gebruiken, met daaronder koudschuim. En daar gaat het mis. Waarom?
-
Koudschuim zuigt water op als een spons en houdt het vast.
-
Hierdoor drogen de kussens traag en ontstaat er schimmel en nare geur.
-
Deze kussens mogen eigenlijk niet verkocht worden als ‘all weather’.
-
Soms wordt zelfs gebruikgemaakt van gelijmde schuimrestjes (afvalfoam). De poriën raken deels verstopt, waardoor het schuim niet meer goed ademt.
-
Goedkoop Quick Dry Foam uit Azië staat erom bekend dat het na verloop van tijd uit elkaar valt of verpulvert. Nederlands Quick Dry Foam heeft dat probleem niet en is veel duurzamer.
Wat is de beste optie voor loungesets?
Al met al is het moeilijk om te zeggen welke optie het beste is. Het hangt volledig af van jouw behoeftes. Ben je op zoek naar goedkope bekleding en vind je het geen punt dat de kussens niet all weather zijn? Dan kies je voor waterdichte stof.
Wil je stof van hoge kwaliteit, dat makkelijk schoon te maken is en het hele jaar door buiten kan liggen? Dan kies je voor waterdoorlatende stof. Bij Outdoor Lifestyle gebruiken we ook waterdoorlatende Sunbrella stoffen in combinatie met Quick Dry Foam. Hierdoor zijn vuil en vlekken makkelijk weg te vegen en na een regenbui zijn de kussens snel weer droog. Daarnaast zorgt het foam ervoor dat er geen water in de kussens blijven, zodat er geen kans is tot beschimmeling. Wil je meer weten over onze Sunbrella stoffen? Of ben je benieuwd naar alle kleuren? Neem dan contact met ons op.